Eddi Eidsvåg kåret til årets «ålreite fyr» av Harry Hole-stiftelsen

 

Harry Hole-stiftelsen har i dag, under et arrangement på Restaurant Schrøder, utnevnt Eddi Eidsvåg til årets ”ålreite fyr” for hans arbeid i Pøbelprosjektet. Prosjektet har som mål å få unge mennesker som av en eller annen grunn står utenfor det etablerte skolesystem og arbeidslivet – ut i jobb eller videreutdannelse. 

– Å, jeg er så stolt. Dette er bare så flott. Jeg er jo en så stor fan av Nesbø og kjenner meg veldig ofte igjen i Harry Hole, så dette var moro. Det å få en slik anerkjennelse betyr selvsagt mye, og de som har mottatt prisen tidligere har jeg stor respekt for.  Jeg føler meg beæret, sa en tydelig rørt prisvinner Eddi Eidsvåg.

Flere enn 30 prosent av elevene i videregående skole stryker eller slutter og flere titusener ungdom står helt utenfor arbeidslivet. Eddi Eidsvåg startet det hele i 1997 med kurs for enslige forsørgere. Senere utviklet han Pøbelprosjektet i sitt bakeri i Sandnes. At selskapet er ideelt betyr at det har vedtekter som sier at det ikke kan tas ut utbytte til eierne, og at hvis selskapet opphører skal alle aktiva gå til Røde Kors ungdomsarbeid. Pøbelprosjektet deler årlig ut prisene ”årets pøbel” og ”ærespøbel”.  Prosjektet arrangerer hvert år Pøbelseminar med foredrag, pøbelhistorier, kurs i sosialt entreprenørskap og foredrag om praktiske fag i et teoretisert samfunn.

Årets prisbeløp er økt til 1.000.000 og sammen med styret i Harry Hole-stiftelsen har Eddi Eidsvåg vært med på å bestemme at Unicef ogstiftelsens Zamora Teran Foundations skal dele årets prisbeløp.

Unicef driver et skoleprosjekt for marginaliserte barn på Costa Rica, der barna begynner ett år tidligere på skolen og får en mer tilrettelagt lese- og skriveopplæring i et miljø der lek og læring går hånd i hånd. Zamora Teran Foundations driver prosjektet ”One Laptop for all” i Nicaragua. Det ble etablert for å øke utdanningen av barn i underutviklete områder ved å integrere IKT i grunnskolen.

 

Harry Hole-stiftelsen ble etablert i 2008 ved at Jo Nesbø overførte alle rettigheter og tilhørende inntekter fra romanen Hodejegerne. Romanen er utgitt på Aschehoug og er hittil solgt til hele 33 land og filmen basert på boken er en stor suksess, både i Norge og internasjonalt. Senere er rettighetene til Jo Nesbøs bøker med tittelen «Blood on snow 2 og 2» som utkommer under pseudonymet Tom Johansen, også overdratt til stiftelsen.

 

Harry Hole-stiftelsens formål er gjennom en årlig pris å gi barn grunnleggende lese- og skriveferdigheter, spesielt i utviklingsland. Styret i stiftelsen består av Jo Nesbø, Kristin Clemet, Morten Gjelten, Erik Holst, Henrik Mestad, Kari J. Spjeldnæs og Trygve Åslund.

Tidligere års ålreite fyr(er) / dame og prisvinnere:

2009 Odd-Cato Kristiansen (fengselsprest på Ila) og Naandi (jenteskoler i India)

2010 Marit Hallen (leksehjelp innvandrerjenter) og Unicef (utdanning i Pakistan)

2011 Henning Holstad og Aslam Ahsan (alternativ julefeiring) og Plan Norge (skole Liberia)

2012 Margareth Hatle (trafikksikkerhet ungdom) og Redd Barna (skole Zimbabwe)

2013 Walther Jarwson (Omsorgskafe i Trondheim) og Naandi (jenteskoler i India)


Kontaktpersoner:

Harry Hole-stiftelsen: Erik Holst (erihols2@me.com) 934 77 329
Aschehoug: Mona Ek mona.ek@aschehoug.no 977 32 170
Eddi Eidsvåg: eddi@pobelprosjektet.no 915 91 697